Bijwerking medicijnen onderschat

uit: Nieuwsblad van het noorden dd 28-12-12

Bijwerking medicijnen onderschat

Onderzoek UMCG: 6 van de 10 patiënten hebben last van bijwerkingen; 1 op de 8 is gevolg van medicatie fout. Alertheid vereist bij voorschrijven en geven van medicatie.

Van de ruim 600 patiënten uit het onderzoek kreeg meer dan de helft (58%) problemen door het medicijn gebruik. Het gaat meestal niet om ernstige bijwerkingen, maar ze kunnen de kwaliteit van leven van  patiënten wel fors verslechteren. Genoemd in het stuk:verstopping, diarree, ademhalingsprobleem,afwijkende bloedwaarden,misselijkheid, duizeligheid en valpartijen.

Veel problemen kunnen worden voorkomen door het geneesmiddel niet meer toe te dienen, de dosering aan te passen of een extra middel te geven tegen de bijwerkingen.

 

Naschrift van Coby: veelal ontstaan er problemen als er meerdere medicijnen tegelijk worden gegeven. Dat wordt bij de medicatie proeven, voordat een medicijn mag worden gebruikt  in Nederland, niet altijd uitgetest, doch blijkt dan tijdens het gezamenlijk gebruik ongewenste bijwerkingen op te leveren. Ook zijn er veel bijwerkingen bij oudere mensen omdat de ontgifting van het lichaam dan minder snel verloopt en er dus opstapeling in het lichaam plaats vindt.  Het is dus wenselijk om bij oudere mensen regelmatig te kijken of de diverse middelen wel zo lang nodig zijn. Denk hierbij o.a.  aan slaapmedicatie en cholesterol verlagende middelen.