Brandend Maagzuur vanuit niet regulier perspectief

Brandend maagzuur vanuit niet regulier perspectief

Al geruime tijd geleden sprak ik af om een stuk in Haren de Krant te schrijven over een andere visie op gezondheid en daarbij maagzuurprobleem als voorbeeld te nemen.

En wat gebeurde er in de eerste week van oktober??

Veel ophef in de landelijke media bericht: De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd gaat op zeer korte termijn maagzuurremmers terugroepen omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in zitten. Het gaat om maagzuurremmers met de stof ranitidine.

Bijna 150.000 mensen krijgen maagzuurremmers met de stof ranitidine voorgeschreven. Daarnaast wordt het medicijn ook zonder recept veel verkocht bij drogisterijen, denk hierbij aan Rennies. In de maagzuurremmers met ranitidine zou de kankerverwekkende stof nitrosamine kunnen zitten, ook wel bekend als NDMA. Op dit moment doet de Europese gezondheidsautoriteit EMA onderzoek naar de schadelijkheid van NDMA. Daar is nog weinig over bekend. Het is tot nu toe alleen op dieren getest; toen bleek het kankerverwekkend te zijn.  De Nederlandse terugroepactie volgt op eerdere acties in het buitenland. Medicijndeskundige Dick Bijl vindt dat Nederland te lang wacht met het ondernemen van actie: al op 13 september kwamen de eerste berichten over de vervuiling. “In andere landen is heel voortvarend gehandeld en hebben ze snel producten uit de handel genomen. ”

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een spijsverteringssap dat in de maag gevormd wordt. Het bevat onder andere zoutzuur. Maagzuur heeft een aantal functies:

In de jeugd is de maagzuurproductie optimaal, hoe ouder je wordt, hoe minder het wordt. De aanmaak van maagzuur wordt beïnvloed door de bijnieren. Wanneer de bijnieren minder goed functioneren, stress is hiervan een zeer belangrijke oorzaak is, bestaat de kans dat de maagzuurproductie vermindert. Het tekort aan maagzuur zorgt voor een gisting van de voedselbrij in de maag, waardoor de zure maaginhoud omhoog borrelt wat dan brandend maagzuur wordt genoemd. In dit soort gevallen wordt vaak een maagzuurremmer gegeven wat echter door bovenstaande duidelijk wordt eigenlijk niet juist is. Er is niet te veel maar juist te weinig maagzuur waardoor de vertering in de maag te lang duurt.  In deze situatie werkt het om de maagzuurproductie te verbeteren door voor het eten iets zuurs in te nemen, zoals een slokje appelazijn of citroensap. Zodra je dan zuur toevoegt, stopt het gisten en kan de voedselbrij de maag verlaten.

Naast dat dus de reden van gebruik van maagzuurremmer niet klopt, je hebt niet te veel maar te weinig, zijn er ook nadelen aan het gebruik van maagzuurremmers. Door een verstoord spijsverteringsproces ontstaan tekorten, waar je op zich dus ook weer veel problemen mee kunt krijgen, zoals Foliumzuur, vitamine B12, Vitamine C, Calcium en Magnesium.

Belangrijk is om bij brandend maagzuur te kijken naar de component stress en de voedingsgewoonten.

Check zelf gemakkelijk of je te veel of te weinig maagzuur hebt:

Je pakt een glas lauw water met een uitgeperste citroen.

De eerstvolgende keer dat je last hebt van maagzuur drink je dit op.

Verlicht dit? Dan heb je dus te weinig maagzuur

Verergert het? Dan heb je te veel.

 

Behalve deze informatie kunnen ook andere oorzaken een rol spelen bij deze klacht, brandend maagzuur. Een andere oorzaak van brandend maagzuur kan zijn dat de overgang van slokdarm naar maag niet goed functioneert.  Dat is vooral bij baby’s een reden voor de klacht die reflux wordt genoemd.

En een ander stofje, histamine, ook wel bekend bij allergische reacties, speelt ook een belangrijke rol bij brandend maagzuur.

Daarover ga ik binnenkort  een stuk geschreven op mijn website www.praktijkklassiekehomeopathie/blog